Povuci

Pon - Sub: 8.00-17.00h / Nedelja 9.00-15.00h

30. Okt 2023.
Tuje sadnja i održavanje

Tuje sadnja i održavanje

Thuja occidentalis je popularno zimzeleno drvo ili žbun koje se često koristi u živim ogradama ili za obezbeđivanje privatnosti u vašem domu.
Ovde ćemo razmotriti sve vezano za rast i napredak rasta originalne Thuja occidentalis i predložiti načine za povećanje ovih parametara.

Da napomenemo kako je za uspešnu sadnju i kvalitetan izgled budućeg stabla jako bitan faktor izbora sadnica. Zato kupujte sadni materijal direktno iz rasadnika tamo gde se on proizvodi i uzgaja. U našem rasadniku Žak nudimo kvalitetne sadnice tuje iz našeg rasada, a cena tuja je jedna od napovoljnijih na tržištu.

Koliko brzo rastu ?
Iako sporije rastu u prvih 1 do 2 godine nakon sadnje, tuja može rasti i do čak pola metra godišnje. Drveće koje se uzgaja pod ljudskom kultivacijom neretko dostiže čak i 4-6m visine.

Gde najbolje rastu?
Dobro drenirana, alkalna tla su idealna za uzgoj ovih stabala. Ne podnosi suva mesta i treba izbegavati postavljanje na izložena, vetrovita područja.


Koliko sunca im treba?
Da biste postigli optimalne rezultate, biljku stavite na sunce, ali u regionima sa vrelim letima dobro se snalazi sa umerenom popodnevnom hladovinom. Izbegavajte mesta sa potpunim senčenjem jer će to značajno smanjiti gustinu lišća.


Saveti za optimizaciju brzine rasta


1. Sadite na odgovarajući način
Možete saditi u bilo koje doba godine. Međutim, jesen je često idealno godišnje doba jer niže temperature pomažu u smanjenju toplotnog stresa na biljci. Vlaga iz jesenjih kiša pomaže u stvaranju čvrstog i zdravog korenovog sistema.
Trebalo bi da izaberete lokaciju koja dobija najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Iako određene vrste mogu preživeti u uslovima delimične senke, ukupan razvoj će biti zaostao ako nema dovoljno svetlosti.
Nakon transporta a pre same sadnje potrebno je sadnice smestiti u hladovinu ukoliko je sunčano i ne sadite u kasnu jesen ili rano proleće. U tom slučaju sadnice uspraviti i dobro zaliti i tuširati pre sadnje.
Obavezno proveriti busen, kod kvalitetnih sadnica on mora biti čvrst i kompaktan a sama sadnica se izvadi iz saksije (kontejnera) sa sve zemljom vodeči računa da se zemlja oko busena ne raspe. Da biste korenu dali prostor da se raširi i raste, iskopajte rupu za sadnju koja je 2-3cm plića od korena biljke, ali barem 70% do čak dva puta šira od korena! Ukoliko zemlja nije odgovarajućeg kvaliteta savetuje se kompletna promena zemlišta u sadnoj jami do mešanja iskopane zemlje sa onom kvalitetnijom za sadnju. Nakon spuštanja biljke u rupu ispravimo je da stoji pravo (vertikalno), zatrpamo zemljom i dobro nagazimo i nabijemo zemlju tako da biljka stoji stabilno i uspravno.

2. Voda na odgovarajući način
Nakon sadnje dobro zalijemo i natopimo sve dok izlaze mehurići (vazduh) koji ne sme da zaostane u sabijenoj zemlji. Ntapanje korenja vodom vršimo koristeći crevo za natapanje ili puštamo da crevo polako kaplje u podnožje biljke. Ako ne pada kiša, trebalo bi da nastavite da biljci dajete ovo duboko namakanje najmanje dva puta nedeljno dok joj koreni ne budu uspostavljeni.
I nedovoljno i prekomerno zalivanje mogu biti štetne za tuja. Zemljišta sa lošom drenažom mogu zadržati vodu i u suštini utopiti drvo. Ako vaša biljka ne dobije dovoljno vode, listovi mogu postati žuti ili smeđi, a iglice mogu otpasti.
Najvažnije oko zalivanja, tuja je uglavnom uvek žedna! Jednom rečju voli vlažno zemljište i to joj morate priuštiti. Leti kada su velike vrućine mora se zalivati 2-3 puta nedeljno obilno, a kod ekstremnih vrućina od 40C, zalivanje svaki dan! Kod normalnih prolečnih i jesenjih temperatura ali bez kiša, zemljište ne sme biti suvo i bar jednom nedeljno natopiti.

3. Pravilno rasporedite biljke
Uvek ostavite najmanje 70cm-1m prostora između biljaka kada sadite živu ogradu ili paravan. Umesto da gomilate tuje u jedan red, trebalo bi da ih zakačite u cik-cak šablonu kako biste im omogućili više prostora i stvorili izgled prirodnijeg rasta.

4. Đubrenje kada je potrebno
Tuje će retko trebati đubrivo ako se pravilno neguju, posade u zdravom tlu i imaju dovoljno vode i sunca. Možda ćete morati da obezbedite više ishrane vašoj biljci ako novi rast postane nedovoljan, a nakon što uradite test zemljišta, otkrićete da zemljištu nedostaju hranljive materije.
Idealno đubrivo je Osmokot đubrivo za četinare i druge zimzelene vrste za snažan i gust rast. Najkvalitetnije đubrivo sa ravnomernim oslobađanjem hrane, koje deluje 6 meseci.

 

Podelite

logo